Kulning – förtrollande toner ur vårt kulturarv

 

Kulning är en särskild sångteknik med rötter i den svenska fäbodkulturen. Där var kulningen främst ett arbetsredskap, då den fungerade som lockrop för att kalla hem boskap. Det höga tonläget gjorde det möjligt att uppfatta kulningen på flera kilometers avstånd och den användes därför också till att kommunicera mellan närliggande fäbodar.

Kulning har nyttjats sedan medeltiden och var i aktivt bruk ända in på 1900-talet. Av tradition har vallning av mjölkboskap i Skandinavien främst varit en syssla för kvinnor och barn, varför kulningen karakteriseras av ett kvinnligt röstregister. Utmärkande är höga, vibratofria toner med en nästan instrumental klang, som närmast kan beskrivas som ett slags ropsång. De melodiska fraserna är i regel ordlösa och har ofta ett vemodigt anslag. Ibland kombineras dessa med ramsor i talröstläge. Som vallmusik improviserades kulningen fram snarare än att följa ett givet mönster.

Under 1900-talets senare hälft avklingade bruket av kulning och sångtekniken lever nu framför allt kvar genom utövare med särskilt intresse. 2016 skapade Jonna Jinton från Junsele en viral succé på YouTube med en kort film där hon kular rakt ut i den norrländska vinterskogen. I år fick hon inom ramen för det europeiska kulturåret i uppdrag av Google Arts and Culture att försöka fånga ljudet av svenskt kulturarv. Resultatet är en hisnande vacker video med forsar som porlar av smältvatten, nyckelharpsmusik och – förstås – kulning. Ta dig tid att lyssna i några minuter. Det är trolskt, gripande och går rakt in.

 

Tryckta källor:

Aulin, Arne och Connor, Herbert (1974), Svensk musik,  Bonniers

 

Otryckta källor:

https://allmogen.org/ljudet-av-sverige/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lockrop

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/kulning-succe-for-jonna-pa-youtube

En reaktion på ”Kulning – förtrollande toner ur vårt kulturarv

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s