Nedslag i nordisk mytologi, del 33: Rungner

Rungner (Hrungner) är den starkaste av alla i jättarnas rike Jotunheim. Även för att vara jätte är han storvuxen och har ett grovhugget utseende. Varifrån han kommer kan man undra och frågan är om han inte uppstått direkt ur bergen. Hans hjärta är nämligen av sten, liksom hans väl tilltagna huvud. Dessutom är hans främsta vapen en brynsten och hans sköld är gjord av granit. Av det kan vi förstå att hans häst, Gullfaxe, måste vara mycket stark för att bära honom.

Under sin livstid blev Rungner omtalad för sin skrytsamhet och det blev också den som ledde till hans död. I Snorres Edda berättas att Oden en gång var ute och red på Sleipner, när Rungner oförhappandes dök upp på Gullfaxe. Eftersom Rungner inte kunde avhålla sig från skrävel uppstod en ordväxling om vem som hade den bästa hästen. Grälet mynnade ut i en kappridning, som slutade med att Rungner red efter Oden rakt in genom portarna till Asgård. Där bjöd asarna in honom till dryckeslag, vilket Rungner, efter att ha försäkrat sig om att Tor inte var hemma, tackade ja till.

Rungner tömde utan minsta svårighet alla de väldiga skålar och horn som Tor brukade dricka ur. I takt med att han blev drucken blev han också allt mer storordig började skrävla om att flytta hela Valhall till Jotunheim. Dessutom, förklarade han, hade han för avsikt att slå ihjäl alla asarna, men Freja och Siv skulle han skona, för dem tänkte han ta med sig hem.

Mitt i Rungners skroderande kom plötsligt Tor tillbaka och klev in i salen. Vid åsynen av jätten greps han av våldsam vrede och undrade vad en sådan gäst hade i Valhall att göra. Det var nära att Tor höjde sin hammare och slog ner Rungner på fläcken, men eftersom det ansågs skamligt att dräpa en obeväpnad gäst fick han lov att hejda sig. Istället beslutades om en tvekamp mellan Tor och Rungner vid Grjotunagård. Rungner red hem för att hämta sin brynsten inför striden.

När jättarna fick höra talas om den förestående kampen blev de rädda att Tor, deras ärkefiende, skulle segra. De begav sig därför till Grjotunagård, där de använde lera till att bygga en stridskamrat åt Rungner. Så uppstod den väldige Mökkurkalfe, som var hela nio alnar lång och tre alnar bred över bröstet. Eftersom de hade svårt att hitta ett hjärta som var stort nog åt honom tog de tillslut ett hjärta från ett sto för att ge honom liv.

Strax därpå anlände Tor, som hade med sig Tjalve som kompanjon. Rungner slängde sin brynsten mot dem, men i samma stund slungade Tor iväg sin hammare. Vapnen möttes i luften och brynstenen slogs i bitar. Några delar föll till marken, där de gav upphov till alla världens brynstenar, men en flisa for iväg och träffade Tor i huvudet, så att han föll framstupa. Samtidigt träffades Rungner i huvudet av Mjölner, så att skallen spräcktes. Rungner stupade och föll så att ena foten hamnade över Tors hals.

Tjalve gav sig i strid med Mökkurkalfe, som visade sig vara både feg och oduglig. Det dröjde inte länge innan han föll död ner, varpå Tjalve omedelbart försökte lyfta undan Rungners ben för att rädda Tor. Han misslyckades emellertid och trots att de andra asarna kom till undsättning var benet för tungt för att rubba. Tors treårige son Magne trädde då fram och lyfte utan större besvär undan benet, så att Tor blev fri. Samtidigt beklagade han att han inte kommit tidigare, eftersom han då skulle ha slagit ihjäl Rungner med sin ena näve. Över detta blev Tor så stolt att han lät Magne få Gullfaxe till tack. Flisan från Rungners brynsten satt dock kvar i Tors huvud och hur han gjorde för att försöka få bort den är en annan historia.

Tryckta källor:

Baeksted, Anders (1984), Nordiska gudar och hjältar, Forum

Egerkrans, Johan (2016), Nordiska gudar, B. Wahlströms förlag

Fritiofsson, Svipdag (red. 2015), Edda: Snorres Edda och Den Poetiska Eddan, Mimers bokförlag

Hultkrantz, Åke (1991), Vem är vem i nordisk mytologi. Gestalter och äventyr i Eddans gudavärld. Rabén och Sjögren

Otryckta källor:

Rungner – Wikipedia

En reaktion på ”Nedslag i nordisk mytologi, del 33: Rungner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s