När normerna förändras, del 75: Ambulanspersonal utbildas i självförsvar

Efter det senaste årets våldsbrottslighet har Linköping beslutat att börja utbilda ambulanspersonal i självförsvar. De som står i sjukvårdens främsta linje och ska agera för att rädda människoliv i akuta situationer behöver nu alltså se till att samtidigt kunna skydda sig mot våldsutövare som hindrar dem i dess arbete.

Det här är bara ytterligare ett steg i den utveckling vi länge bevittnat. De senaste åren har vi fått se otaliga angrepp på både blåljuspersonal och sjukvårdsanställda. Personal på akutmottagningar har fått barrikadera sig, ambulanser har behövt poliseskort för att kunna åka in i vissa områden och ambulanshelikoptrar har beskjutits med laser. När nya vårdcentraler byggs förser man dem med flyktvägar, så att personalen ska kunna ta sig ut när hotfulla situationer uppstår.

Det är med sorg jag bevittnar hur det trygga, välfungerande och tillitsfulla land jag en gång växte upp i stöps om. Och som vanligt är samhällets svar på de ändrade förhållandena lama och fullständigt inadekvata – självförsvar hjälper inte mot stenkastning och skjutvapen.

Det stora dilemmat är att vi nu har grupper av individer i landet som är beredda att agera med en aggressivitet och våldsamhet som vårt samhälle inte är designat att möta upp mot. Sverige byggdes inte för den typ av mentalitet som nu frodas.

Läs mer:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/ambulanspersonal-utbildas-i-sjalvforsvar

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G3JvEx/ambulanspersonal-utbildas-i-sjalvforsvar

2 reaktioner på ”När normerna förändras, del 75: Ambulanspersonal utbildas i självförsvar

  1. Pingback: Det är om namn vi frågar… | Hedniska Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s