Nedslag i nordisk mytologi, del 56: Hyrrokkin

Hyrrokkin skjuter ut skeppet Ringhorne i vattnet, medan Tor riktar sin hammare mot hennes huvud. Bild av Emil Doepler (1855-1922).

Hyrrokkin (”den eldrökta” eller ”den av elden hopskrumpna”) är en jättinna i den nordiska mytologin. Sin mest framträdande roll har hon i berättelsen om Balders begravning.

Gudarna var förtvivlade över Balders död och beslutade i enlighet med tidens seder att begrava honom på hans skepp Ringhorne. Skeppet skulle skjutas ut på havet och brännas. För att underlätta arbetet placerades några stockar under skeppets för, så att det skulle kunna rulla ner mot vattnet. Men hur gudarna än kämpade, så räckte inte deras krafter till att rubba fartyget.

För att lösa problemet lät gudarna tillkalla Hyrrokkin. Hon gjorde en dramatisk entré, ridandes på en väldig varg med en huggorm till tygel. Efter att hon klivit av sitt riddjur bad Oden fyra bärsärkar att vakta vargen, men de klarade inte att hålla fast den utan att fälla den till marken.

Hyrrokkin gick fram till skeppet och sköt ner det i havet med en kraft som fick marken att skälva och gnistor att slå upp ur rullstockarna. Vid åsynen av detta kraftprov blev Tor fylld av avund och höjde sin hammare för att krossa hennes skalle, men de andra gudarna ingrep och hejdade honom.

Berättelsen om Balders död och Hyrrokkin finns med i Gylfaginning i Snorres Edda. Hon omnämns även i den isländske skalden Ulf Uggasons verk Húsdrápa från år 985, som delvis återges i Skáldskaparmál i Eddan. På en sten som ingår i det vikingatida Hunnestadsmonumentet ses en bild som sannolikt föreställer Hyrrokkin, ridandes på en varg tyglad med ormar.

Bildstenen med Hyrrokkin finns idag på Kulturen i Lund. Bild: Wolfgang Sauber, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Tryckta källor:

Fritiofsson, Svipdag (red. 2015), Edda: Snorres Edda och den poetiska Eddan, Mimers bokförlag

Rydberg, Viktor (original 1898, nytryck 2014) Fädernas gudasaga, Mimer bokförlag

Otryckta källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%BAsdr%C3%A1pa

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hyrrokkin

8 reaktioner på ”Nedslag i nordisk mytologi, del 56: Hyrrokkin

  1. Pingback: Den nordiska mytologins ordlista: gudar, varelser, platser och föremål | Kulturminnet

    • Var Hyrrokkin bodde har jag inte hittat något tydligt svar på, men vi kanske kan anta att hon hörde hemma i jättarnas rike Jotunheim. Eftersom hon är starkare än de församlade asagudarna kan vi förstå att hennes krafter var enorma.

      Gilla

    • Den nordiska mytologin är fantastisk med alla sina färgstarka personligheter och hisnande äventyr. Jag skulle önska att vi fick se mer av den i populärkulturen.

      Gilla

  2. En påminnelse om hur många berättelser som har försvunnit, och att vi i bästa fall har enbart fragment kvar.

    Som artikelförfattaren nämner så ingick bildstenen med Hyrrokkin som en del av ett större monument.

    Språkforskaren Jackson Crawford uppmärksammade stenarna, i samband med att en av stenarna nyupptäcktes.

    ”Runestone Rediscovery December 2020”

    https://youtu.be/CBCfnNwoKT4?si=LAm4OInYNvZr9vfB&t=5

    7:42 in i videon berör han Hyrrokkin, och ett smakprov på originaltexterna.

    Samtal med arkeologen som gjorde ”nyupptäckten”, av en sten i monumentet.

    ”The Hunnestad Rediscovery (with Axel Krogh Hansen)”

    https://youtu.be/YoKI3vgwMME?si=dEOTPc_HPxWbN-L1&t=7

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar